Energioptimering off bygninger
Energioptimering af offentlige bygninger
Det overordnede mål med arbejdsgruppen for energioptimering af offentlige bygninger er at få nedbragt energiforbruget i de offentlige bygninger i Tjæreborg og opnå et højere energimærke.
De offentlige bygninger i Tjæreborg består af Tjæreborg Skole, Tjæreborg Ældrecenter, 3 børnehaver og et bibliotek samt et antal ældreboliger.
Som en del af analysefasen er en række indsatsområder prioriteret ud fra en undersøgelse af mulige energi- og CO2-besparende tiltag i bygningerne.
Undersøgelsen omhandler en vurdering af energiforbrug ved drift af bygningerne, herunder energi forbrugt ved kontorpladser, undervisning, IT mm. Analysen er baseret på en kortlægning af det eksisterende energiforbrug ud fra tilgængelig viden baseret på forsyningsselskabernes forbrugsregistrering, energimærker m.m.
Selvom bygningernes energimæssige forhold udbedres, er der stadig mulighed for at gennemføre CO2-besparelser via holdningsbearbejdning og adfærdsregulering i forhold til brugerne. Der vil blive lagt op til en planlægningsfase, hvor et forløb omkring adfærdsregulering igangsættes separat.
Indsatsområder
Ud fra en screening af mulige indsatsområder er der valgt at arbejde videre med følgende indsatsområder:
- Klimaskærm
- Installationer
- Egen produktion af energi
- Adfærd
Læs hele arbejdsgruppens rapport her.

De ni arbejdsgrupper
Der er nedsat ni arbejdsgrupper sammensat af lokale borgere udpeget af Sneum-Tjæreborg Lokalråd, medarbejdere fra kommunens involverede forvaltninger, Esbjerg Forsyning samt en lang række repræsentanter fra det private erhvervsliv, interesseorganisationer og relevante forskningsinstitutioner.
Hver arbejdsgruppe har udforsket et tema under klima- og bæredygtighedsvinklen og udfoldet dette med fokus på udvikling af 2-3 konkrete indsatser. Indsatserne har til formål at reducere CO2-udledningen i Tjæreborg og bidrage til en ændret adfærd i byen.
De ni arbejdsgruppers arbejde er beskrevet kort i menuen til venstre.
Efterfølgende er en række sammenfaldende konklusioner mellem arbejdsgrupperne, kaldet krydsfelter, identificeret og beskrevet som et skridt på vejen mod at skabe fundamentet for en samlet masterplan og handlingsplan.
Du kan læse mere om de ni arbejdsgrupper i mellembyplanens baggrundsrapporter som du kan se under hver gruppes egen side i menuen til venstre.
Læs mereKontakt Plan
Esbjerg Kommune
Plan
Torvegade 74
6700 Esbjerg
Tlf. 76 16 16 16
plan@esbjergkommune.dk